DNA

Den mänskliga arvsmassan är en treställig kod med fyra bokstäver. Sug på den. Det betyder att alla de egenskaper och funktioner som vi består av beskrivs av ett språk med 64 ord.

Det finns alltså 64 kodord, som ACT, GTA och CCG. Betydelsen av de här orden är känd. ATG betyder START. Det är alltså crazy på DEN nivån.

Betydelsen av orden är dessutom i stort sett gemensam för alla organismer. Bakterier, djupvattensfiskar, människor. Visst låter det befängt! (Det finns en del undantag.)

Men det är klart, det blir kanske lite mindre hårresande märkligt om man betänker att alla livsformer på jorden härstammar från samma ursprung. Det är kanske inte så konstigt att kodspråket har hängt med genom evolutionens led.

Vårt DNA ligger i tryggt förvar inne i cellens kärna. Varje cell har en komplett uppsättning av hela arvsmassan, eller ”genomet”. Kroppen innehåller ca hundra biljoner celler, alltså hundra miljoner miljoner.

DNA-molekylen är utformad som en skruvad stege, en dubbelspiral. Varje stegpinne är uppbyggd av två molekyler som kallas nukleotider, eller baser. Varje stegpinne kan därför kallas ett ”baspar”.

Det finns fyra olika baser, fyra olika molekyler som kan bilda stegpinnar i DN-molekylen. De benämns i korthet A, C, G och T. Det här är alltså de fyra bokstäverna i den genetiska koden.

Människans DNA består av ca tre miljarder baspar. Om man la ut all vår DNA som en enda lång stege, skulle den vara ungefär två meter lång.

Hur kan den då få plats i en pytteliten cellkärna? Jo, den är mycket hårt ihoprullad! Och det är bra för då ligger generna skyddade från yttre åverkan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>